· 

Wijn uit het Nahedal

een fonkelende verrassing

Als je aan Duitse wijnen denkt kom je al gauw op de Moezel- en Rijnwijnen uit. Maar wist je dat de beste Rieslingwijnen ter wereld uit de Hunsrück komen? In het dal van het bergriviertje de Nahe (een zijtak van de Rijn die ontspringt in de Hunsrück) ligt op nog geen drie kwartier rijden vanaf Bollenbach de beroemdste en steilste wijngaard van de Nahe: de Kupfergrube, aan de oostgrens van het dorp Schlossbockelheim.

Het wijngoed ligt tegenover de kopermijn op de laatste helling vanaf Niederhausen.  Hier bereikt de Duitse wijnbouw misschien wel zijn hoogtepunt.  Verschillende percelen zijn staatseigendom zoals Hermansshohle en Herrmannsberg.  

Op oude foto’s van de steile helling zonder wijnstokken kan je je goed voorstellen hoe de stichter bij het zien van deze zonovergoten hellingen het plan opvatte om juist op deze plek een wijngaard aan te leggen. Je vindt hier alles wat je van een witte wijn mag verwachten: hij is bijzonder zuiver van smaak, fris, fruitig, met veel karakter, een zeer lichte kleur en een ‘lang-talmende’ afdronk waarin zoet en droog volmaakt harmoniëren.

 

Grote variëteit aan bodemsoorten

Aan de Nahe wachten je zacht groene, prachtige rivierdalen en indrukwekkende rotsformaties. Gastvrije wijnboeren zorgen er voor een diversiteit aan wijnen. Het wijngebied aan de Nahe en de zijrivieren Glan en Alsenz kan bogen op een traditie van 2000 jaar. Een letterlijk bewogen geologisch verleden heeft de Nahe een grote variatie aan bodems opgeleverd. De wijnstokken staan er op leisteen, vulkanisch porfier, löss of leem. Dit maakt een veelzijdig aanbod aan druivenrassen en wijnstijlen mogelijk.

En dankzij de beschutting tegen koude winden door de hoge Hunsrück zorgen milde temperaturen en veel zonneschijn voor een uitstekend klimaat om wijnbouw te bedrijven in het regenarme en zonnige dal. Op zo’n 4000 hectare gedijen hier druivenrassen als de Burgunder, Kerner, Scheurebe, Portugieser, Silvaner en Dornfelder. De lieveling van de wijnboeren is echter de finesserijke Riesling die een kwart van aanplant voor zijn rekening neemt. 

 

Wellness en wijn

Het voornaamste stadje langs de Nahe is Bad Kreuznach, een aardig kuuroord waar gasten kunnen genieten van het geneeskrachtige zoute bronwater, maar ook van sauna, modderbad of vinotherapie, maar waar ook enkele van de beste wijngaarden van de Nahe liggen. Bad Kreuznach geeft zijn naam aan de hele wijnstreek van de Beneden Nahe tot aan de Rijn bij Bingen.

De wijngaarden aan de benedenloop van de Nahe, dichter bij Bingen dan bij Bad Kreuznach zijn ook staatseigendom. Uit dorpen als Dorheim en Muster-Sarmsheim komt prachtig Rieslingwijn. Vooral de Einzellage Munsterer Dautenpflanzer evenaart de prachtigste wijnen van de Boven Nahe.

De Rode Rots

De Boven-Nahe staat bekend als ‘Bereich Schlossbockelheim’.
Voorbij Bad Kreuznach, stroomopwaarts richting Bad Munster, verspert een rode rots de loop van de rivier. Deze ‘Rotenfels’ is de hoogste steile rotswand  van Europa ten noorden van de Alpen tot Noorwegen. Aan de voet van de rots ligt een strook rood gekleurd puin. Op dit kleine, door de bodem en zonnestand, ideale terrein staan de wijnstokken dicht opeen geplant. De Traisener (voorheen Rotenfelser) Bastei is door zijn kruidigheid en vurigheid uitzonderlijk goed voor een noordelijk gelegen wijngaard.

 

Dus: laat je eens verrassen en maak eens een wandel-fiets-of autotocht langs de Nahe voor een uitzonderlijke wijn ervaring.

De Nahe ontspringt aan de rand van het bos ten noordwesten van het Saarlandse Nohfelden. De bron ligt ca. 4 km ten zuidwesten van het Bostalmeer, dat in het zuidoosten door de Nahe wordt omringd.

Het stroomgebied van de Nahe omvat ca. 4065 km², wat veel is in vergelijking met de lengte van de rivier (125 km). In de midden- en benedenloop van de Nahe kan soms binnen korte tijd sprake zijn van grote overstromingen, die echter ook weer snel voorbij zijn.

Een goede indruk van het wijnbouwgebied krijg je al rijdend langs de  idyllische Naheweinstraße (130 km) of op de fiets langs de Naheradweg. Voor wandelaars is er de prachtige, bijna 100 kilometer lange Weinwanderweg Rhein-Nahe in het natuurpark Soonwald-Nahe an.
 

Wijnfeesten langs de Nahe vinden meestal aan het einde van de zomer plaats en wie hem fonkelend  in het glas heeft snapt dat de Nahewijn een aanrader onder kenners is, een juweel uit het zuidwesten van Duitsland.

Reactie schrijven

Commentaren: 0