· 

Bier aan de Nahe

Het is een wat druilerige zaterdag in maart en we besluiten een tochtje naar Idar Oberstein te maken, het centrum van de edelsteen-slijperijen in de Hunsruck. Al snel verlaten we de hoogvlakte en komen in een ruiger, bergachtig gebied waar we alleen het geluid van de snelstromende rivier de Nahe rechts naast ons horen. Mij doet het gebied een beetje denken aan de Duitse Ardennen. Wat is de Hunsruck toch veelzijdig. En  op nog geen half uur rijden vanaf Bollenbach. 

 

Kirn

Het dal van de Nahe leidt ons eerst naar Kirn waar tot mijn grote verrassing een mooi vakwerkpand van de oude bierfabriek verstopt staat op het terrein van de Kirner Bierfabriek. Bier aan De Nahe. Een bergrivier die bij Bingen de Rijn in stroomt, blijkt niet alleen een vestigingsplek voor prachtige wijndomeinen, maar er wordt dus ook - en met succes - bier gebrouwen: het beroemde Kirner bier, met een familiegeschiedenis van brouwers die ruim 200 jaar geleden begon.

Zelf gebrouwen herberg-bier

De grondlegger van het Kirner bier was de herbergier Jacob Anders die in de 17de eeuw voor het eerst zijn gasten liet kennismaken met een krachtig biertje dat hij zelf gebrouwen had in zijn  herberg. Zijn gasten waren laaiend enthousiast en in 1798 begon Jacob ook aan andere herbergen in de omgeving  bier te leveren. Jacob brouwde zijn bier van gerst (zoals nog steeds gebeurd) en het hop kwam uit Elzas/Lotharingen. Langzaam maar zeker werd het Kirner bier zo ook in de Elzas bekend. 

 

Het was Johann Philipp Anders (1800-1874) die met zijn experimenteerzucht het fundament gelegd heeft voor de succesvolle bierfabriek die nog steeds in Kirn te zien is. De oude brouwerij, een idyllisch vakwerkhuis , staat op het terrein van de huidige moderne fabriek en werd in 1862 gesticht onder de naam 'Ph Und C Andres Bierbrauerei und Maelzerei'.
De aanleg (in 1860) van een spoorlijn door het Nahetal vergrootte de mogelijkheden om een succes te maken van de bierfabriek aanzienlijk.  

Vorstelijke brouwers

De broers verwierven het etiket 'vorstelijke bierbrouwers' van de  adellijke familie Salm-Kyrburg, waarvan het wapen nog steeds het front van het bierbrouwerspand uit 1771 siert. Het hoefijzervormige gebouw is ontworpen door Johann Thomas Petri uit Schneppenbach in opdracht de familie Salm-Kyrburg.  Na de Tweede Wereldoorlog tot 1990 zat in het pand vruchtensapbrouwerij. Tegenwoordig heeft een hotel-restaurant bezit genomen van de linkervleugel en is de rest van het pand omgebouwd tot wooncomplex. 

 

De bierfabriek wordt anno nu nog steeds geleid door een nazaat van de eerste Kirner Bierbrouwer,  Eberhard Anders en behoort inmiddels tot de belangrijkste brouwerijen van Rheinland-Palts. Ruim  1400 horecagelegenheden in de regio's Hunsruck Nahe, Trier en Rhein-Main  schenken hun gasten het bier van de Kirnerfamilie. Pils, dat 70% van het assortiment van de bierfabriek voor zijn rekening neemt, is het meest geliefd.  
Daarnaast brouwen de brouwers van Kirn onder meer Kyr (het Keltische woord voor water...), Landbier, Cola-Bier, Weizenbier en Bockbier.  Op het gezellige marktplein van Kirn is het goed genieten van een Pilsje of ander biertje uit het rijke assortiment van de familie Anders.

PS Houd je van iets sterkers dan bier? Bezoek dan het Whiskymuseum in Kirn, het grootste van Duitsland met meer dan 5200 flessen, een eigen proeverij en een restaurant met prachtig uitzicht over Kirn en het Nahe-dal. Het gevestigd in de voormalige Kyrburg, het kasteel van de familie Salm-Kyrburg. Op de site van het museum vind je meer informatie. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0