· 

De Hunsruckdom

Met pasen naar de Dom van de Hunsruck


Tweede Paasdag was een mooie dag voor een bezoek aan de 'Dom van de Hunsruck'. Door het glooiende Simmerbachtal rijden we via Gehlweiler, Gemunden en Mengschied in een half uur naar het karakteristieke dorpje Ravengiersburg. Onderweg genieten we van de steeds wisselende landschappen en bomen versierd met paaseieren. En dan ligt daar opeens, hoog op een heuvel, de indrukwekkende 'Dom'. Met de auto kronkelen we langzaam omhoog en parkeren bijna voor de deur. Wat een prachtig uitzicht over het dal en het dorp hebben we hier!

Oorspronkelijk was  de 'Dom' een kloosterkerk van de Augustijnerorde, gesticht in 1074 door het echtpaar Graaf Bertholf en Hedwig von Ravengiersburg, het oudste klooster in de Hunsruck en gewijd aan de heilige Christoffel. In de schenkingsoorkonde wordt voor de eerste maal de naam Hunsruck genoemd: Hunsdesrucka. Waar de naam precies vandaan komt blijft onduidelijk. Er zijn geleerden die de naam herleiden naar de plattegrond van de Hunsruck.  Als je de vorm van de Hunsruck goed bekijkt, de langgerekte bergrug van Koblenz tot Trier, lijkt die dan niet precies op de rug van een hond, een hund? Deze theorie spreekt me wel aan als hondenliefhebber. Een andere theorie gaat helemaal terug tot de tijd van de grote volksverhuizingen. De Hunnen zouden toen door dit gebied getrokken zijn en haar de naam 'Hunnenrucken' bezorgd hebben. 

Wat in ieder geval wel vaststaat is dat het gebied tussen Simmern, Gemunden, Nunkirche, het Soonwald en Mengerschied gezien wordt als het kerngebied van de Hunsruck. 
In 1410 werd het hele kloosterbezit overgedragen aan het nog jonge Hertogdom Pfalz-Simmern-Zweibrucken. In de eeuwen daarna groeide het klooster uit tot de grootste grootgrondbezitter tussen de Moezel en de Nahe.  Helaas, zoals met zoveel kerken, kloosters en kastelen werd ook het klooster van Ravengiersburg in de Dertig jarige oorlog (1618-1648) volledig platgebrand door de Zweden. Van de kerk stonden nog slechts een paar buitenmuren overeind en een deel van de facade. 

Binnenin de kerk vind je een megelmoes van Romantische, Barokke, Gotische en Moderne bouwstijlen. De oorspronkelijke kerk moet een driearmige baseliek geweest zijn in Romaanse stijl. De indrukwekkende spitsen zijn daar nog een voorbeeld van. Mij doen de leistenen kappen aan 'Hollandse klederdracht' denken.  De dubbele torenfassade is de reden waarom de Hunsruckers deze kerk liefevol 'de Dom' noemen. Bijzonder is het zandstenen beeld van een gekruisigde Christus. De Christusfiguur is aangekleed en zijn voeten zijn niet doorboord met spijkers. Zijn hoofd is niet omkranst door een doornenkroon, maar gekroond met een koningskroon. 

In de kerk genieten we van een moderne kruiswegstatie, het barokke altaar, het prachtige orgel en de heerlijke galm die tot buiten te horen is. Vanaf het bordes lopen we over het mooi bestrate pad naar beneden waar de protestanten hun kerk hebben. Deze is gesloten maar een blik door de ramen geeft toch een aardig beeld van het stijvere, verstilde interieur.

Met de auto rijden we vervolgens weer het dal uit om te stoppen bij het uitzichtpunt over Ravengiersburg waar ook de mooie wandeling, de Traumschleif (droomkronkel) Dom-blick' begint. Een uur wandelen door het Simmerbachtal met telkens weer een ander uitzicht op de Hunsruckdom. Wat valt er hier toch veel te genieten. 

Voor de liefhebbers van de Heimattrilogie van Edgar Reiz is een bezoek aan de Hunsruckdom een 'must'. In Heimat 1 is de kerstnachtmis in de Dom gefilmd met een mooie rol voor 'die Lucie' en in Heimat 3 wordt de kleinzoon van Anton gedoopt in de Dom en komt de hele familie Simon met aanverwanten voor de laatste keer bijeen. Meer over de Heimattrilogie en de Hunsruck lees je in het blog over de Heimat.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Grace (vrijdag, 06 april 2018 08:14)

  Wat een mooie rit hebben jullie gemaakt. Ook al ken je de weg het blijft altijd anders.
  Gezellig .
  Nieuwe kijk op.

 • #2

  conny sprinkhuizen (zaterdag, 07 april 2018 21:14)

  Ja hè Grace het blijft fantastisch